Ο Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» αποχαιρετάει τη Βάσω Μαυρομάτη

Την Τετάρτη 16-12-2020, ώρα 08:8΄ μ.μ η Βάσω Μαυρομμάτη έχασε την πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο. Μια μάχη άνιση και ιδιαίτερα σκληρή, αν σκεφτεί κανείς τη μοναξιά των ασθενών την εποχή του κορωνοϊού. Η είδηση του θανάτου της αν και αναμενόμενη πάγωσε Μεγανησιώτες και Λευκαδίτες συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες.

Η Βάσω ήταν μια γυναίκα ανήσυχη, δυναμική, αντισυμβατική, δοτική με ξεκάθαρους στόχους από μικρή ηλικία. Κατάφερε με την ώθηση και την αυτοθυσία της μάνας της, της κυρά Ζωής, να σπάσει τις προδιαγραφές της και να τελειώσει με άριστα τη Ράλλειο Σχολή Θηλέων στον Πειραιά. Πέρασε Ιατρική Αθηνών και η επιτυχία της ήταν άθλος για την εποχή. Τέλειωσε με άριστα και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική δίπλα στον καθηγητή Ν. Ματσανιώτη (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Γαλλικής Παιδιατρικής Εταιρείας).

Τις έγιναν προτάσεις για διδακτορικό και συνέχιση σπουδών στο εξωτερικό. Η Βάσω προτίμησε να παραμείνει στον τόπο της και να τον υπηρετήσει με γνώση, ήθος και αυταπάρνηση. Έκανε το αγροτικό της στο Μεγανήσι και ύστερα άνοιξε ιατρείο στη Λευκάδα. Και τους δυο τόπους τους αγάπησε πολύ και γι΄ αυτό κέρδισε την αναγνώριση και την αποδοχή. Περισσότερο όμως αγάπησε τα παιδιά κι εκείνα την λάτρεψαν, όπως συχνά αναφέρουν οι μανάδες τους. Για 35 χρόνια ήταν η παιδίατρος σχεδόν όλων των Μεγανησιωτόπουλων. Και ήταν πολύ συγκινητικό όταν πολλά από «τα παιδιά της», παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού, πήγαν να την αποχαιρετίσουν δίνοντας της τον τελευταίο ασπασμό.

Ζώντας στον τόπο τα πέτρινα χρόνια ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματά του. Έτσι όταν το 1976 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» δεν έμεινε αμέτοχη. Ενεργοποιήθηκε τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και σε επιτροπές πολιτιστικές αλλά και αργότερα όταν, όπως και όπου μπορούσε έβαζε το λιθαράκι της. Το 1977 οργάνωσε μια έκθεση Λαϊκής Τέχνης στο Σπαρτοχώρι που άφησε εποχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» πληροφορήθηκε με οδύνη και θλίψη το άγγελμα θανάτου και συμπάσχοντας στην απώλεια της αγαπημένης φίλης, συμπατριώτισσας, παιδιάτρου μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήρια όλων των μελών στον λατρεμένο της γιο Παναγιώτη, στη μητέρα της Ζωή και σε όλους τους οικείους της.

Φωτογραφία: Μαρία Φερεντίνου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: