Ο «Μέντης» στη σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011,  ο Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» παρέστει στη σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας, που έγινε στο ξενοδοχείο CARAVEL, με συμμετοχή 23 Δήμων και περισσοτέρων από 70 Φορέων, από όλη την Ελλάδα.

     Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική ενημέρωση για την ΚΥΑ που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ υπήρχαν παρεμβάσεις – τοποθετήσεις του Υφυπουργού Τουρισμού, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων.

   Στο τέλος της σύσκεψης, ετέθει προς υπογραφή, διακήρυξη – ψήφισμα που ζητά την απόσυρση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β2505/2011) και την από μηδενική βάση μελέτη και σχεδιασμό του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών, σε συνδυασμό με τη γνώμη του ΕΣΧΣΑΑ (Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης), που στην υπό αίρεση ΚΥΑ δεν λήφθηκε υπόψη, όπως προβλέπει ο νόμος.

  Ο Σύνδεσμος συνυπέγραψε τη διακήρυξη, επειδή θεωρεί επιζήμια την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στο Μεγανήσι, δραστηριότητα, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τουριστική στόχευση που υπάρχει, και επιβαρύνει καθοριστικά και αμετάκλητα τους περιβαλλοντικούς συσχετισμούς στο θαλάσσιο χώρο του νησιού μας.

Το παρόν αντιπροσωπεύοντας το Δ.Σ. του «Μέντη» έδωσε και υπέγραψε την σχετική διακήρυξη ο Γενικός Γραμματέας Κανέλλος Κωνσταντίνος.

     Θα υπάρξει ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη αφορά στο θέμα.

 

Φωτό: Κανέλλος Κώστας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                        

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –  24.11.2011

      Εντυπωσιακή σε προσέλευση υπήρξε η συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής την Τετάρτη 23.11.2011 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι Συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και Δήμαρχοι των θιγόμενων περιοχών, αλλά και βουλευτές και πολιτευτές πολλοί από τους οποίους υπέγραψαν το αίτημα της Επιτροπής για άμεση απόσυρση της παράνομης και αντισυνταγματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών». Ανάμεσά τους, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζατος, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι το Χωροταξικό, που υπέγραψε ο πολιτικός του προϊστάμενος καταστρέφει τον τουρισμό και το περιβάλλον. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ασκούνη, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στον αγώνα της Επιτροπής και ενημέρωσε ότι η Ένωση θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα για την απαιτούμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

      Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν τους οχτώ Υπουργούς που υπέγραψαν την ΚΥΑ, για σοβαρές πολιτικές και ποινικές παραβάσεις, αφού σε συνεδρίασή τους, που φαίνεται να διεκπεραιώθηκε σε «χρόνο μηδέν» αργά το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, βεβαίωσαν ότι έλαβαν υπόψη ανύπαρκτη, αλλά υποχρεωτικά προαπαιτούμενη «γνώμη», του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Οι καταγγελίες επικεντρώθηκαν ειδικότερα στο ρόλο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου, η οικογένεια του οποίου κατέχει μεγάλη εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και των Υπουργών ΠΕΚΑ, κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας πρωτοστάτησαν στις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες όλα τα σχετικά στοιχεία θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα υπό μορφή Μηνυτήριας Αναφοράς κατά των οχτώ Υπουργών.

~~~

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 7.12.2011

  Όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 23ης Νοεμβρίου 2011, εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», Δήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι της Συνομοσπονδίας και Ομοσπονδιών Αλιευτικών Συλλόγων και πρόεδροι Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, κατέθεσαν στις 6.12.2011 στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου, μηνυτήρια αναφορά κατά των οκτώ Υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών».  Με τη μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλονται οι παράνομες διαδικασίες που κατέληξαν στην υπογραφή της επίμαχης ΚΥΑ στις 4.11.2011, ημέρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι οχτώ Υπουργοί καταγγέλλονται για το αυταπόδεικτο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί δήθεν ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, καταγγέλλεται επιπλέον για την εν γένει παράνομη συμμετοχή του στη διαδικασία, αφού είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ.

      Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς.



Σχολιάστε

Discover more from Σύνδεσμος Μεγανησιωτών "O ΜΕΝΤΗΣ"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Συνεχίστε την ανάγνωση