Ο ¨Μέντης¨ στον Βασίλη Κανέλλο που έδωσε παράσταση στο «Ο Υπάλληλος»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το παρόν έδωσε ο Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ», στο πλευρό του Κανέλλου Βασίλη που συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Ο Υπάλληλος» του Μ.Χουρμουζή που ανέβηκε  από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων για τρεις μέρες στο θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια. 

Ο Βασίλης Κανέλλος που πέραν της σταδιοδρομίας του, η ηθοποιία πάντα ήταν το μεράκι του, με μεγάλο ταλέντο, αφοσίωση και σπουδές σε αυτό , έχει να υποδείξει φοβερές ερμηνείες σε αξιέπαινα έργα στο ιστορικό του εντός αλλά και εκτός του Μεγανησίου. 

Στο «Ο Υπάλληλος» του Μ. Χουρμουζή βρίσκεται σε διπλό ρόλο, αυτών του Στεφανάκη και του Σωτήρη.

Ένα κλασσικό, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο νεοελληνικό έργο που γράφτηκε το 1836, σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τα πρώτα της βήματα ως ελεύθερο κράτος και περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο, όλο το κουβάρι της διαφθοράς που  ξετυλίγεται γύρω από την καρέκλα ενός ανώτατου υπαλλήλου του κράτους ο οποίος μηχανεύεται τρόπους να αυξήσει τον μισθό του.

H σκηνοθεσία είναι της Τόνιας Σταυροπούλου, τα τραγούδια του Αντώνη Παπαϊωάννου, η μουσική σύνθεση του Νίκου Βασιάδη, σκηνικά και κοστούμια της Δέσποινας Αποστολοπούλου και οι χορογραφίες του Δημήτρη Ράϊκου.

Οι ηθοποιοί: 
Γιάννης Μπαϊλας, Προκόπης Σαγκριώτης, Αφροδίτη Τσουκλείδου, Μαργαρίτα Ανδριανού, Βασίλης Κανέλλος, Ειρήνη Ατσαλή, Λήδα Ντάκου, Βασίλης Δαφέρμος, Άννα Αλεξανδράκη, Θωμάς Τζώρτζης, Κατερίνα Χαραυγή, Νίκος Σιδεράκης, Σόφη Τριπερίνα, Κέλλυ Παιδονόμου, Αμαλία Μουστάκα, Γιάννα Καλημερατζή, Κατερίνα Σταθάτου, Σπύρος Μυκωνιάτης, Βέρα Βαλαβάνη, Ιωάννα Ατσαλή, Πηνελόπη Πουλή και ο Γιώργος Ζήλλης.

Φωτό : Κανέλλος Κώστας Βίντεο: Κανέλλος Κώστας, Γιούλη Κονιδάρη

Το παρόν εκ μέρους το Δ.Σ. του «Μέντη» έδωσαν, η Πρόεδρος Κονιδάρη Γιούλη, ο Γ.Γραμματέας Κανέλλος Κώστας, η Ταμίας Κατωπόδη Αμαλιά και το τακτικό μέλος Κατωπόδης Χάρης

«Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ»

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ

Υπόθεση: Ο ανώτατος Υπάλληλος κύριος Ολυμπιάδης ψάχνει τρόπο να ζητήσει αύξηση του μισθού του από τον τότε «πρωθυπουργό» (αντιβασιλέα του Όθωνα). Και για επιχείρημα, τού ’ρχεται η φαεινή ιδέα: «Δευτέρα με Δευτέρα οκτώ μέρες, και Δευτέρα 16 και Δευτέρα 24 και Δευτέρα 32. Γιατί λοιπόν τις τέσσερις εβδομάδες μας τις περνούν για τριάντα ημέρες, ενώ είναι κανονικά 32; Δύο ημέρες περιπλέον είναι 33 δραχμαί και 33 λεπτά…». Κι από κει και πέρα σε διαδοχικά καρέ ξεδιπλώνεται ο μηχανισμός της διαφθοράς γύρω από την καρέκλα του Σύμβουλου Διευθυντή κύριου Ολυμπιάδη.
Ο Μ. Χουρμούζης Τριανταφύλλου (1804-1882), γιος του Κωνσταντίνου Χουρμούζιου Τριανταφύλλου, γεννήθηκε στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και καταγόταν από την Κρήτη ή τη Θεσσαλία. Πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια μεταξύ Κρήτης και Πόλης. Μετά το ξέσπασμα της επανάστασης ήρθε για να συμβάλει στον Αγώνα στο πλάι του Εδουάρδου Ραϊνέκ στην Κρήτη. Για την προσφορά του στον αγώνα πήρε τιμητικά τον βαθμό του αξιωματικού και υπηρέτησε στη στρατιωτική φάλαγγα της Λαμίας. Διετέλεσε πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου Φθιώτιδος και το 1851 εκλέχτηκε βουλευτής Φθιώτιδος. Τρία χρόνια αργότερα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Βουλής και πήρε μέρος στη Θεσσαλική Επανάσταση. Λόγω των φιλελεύθερων φρονημάτων του διώχτηκε και το 1856 κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες της Πόλης Αρμονία, Νεολόγος και Ομόνοια. Στην Αρμονία μάλιστα δημοσίευσε το 1864 τη διάλεξη Περί Πολιτείας (που εκδόθηκε αργότερα στη Σμύρνη και τη Σύρο) καθώς επίσης συνδικαλιστικά άρθρα. Γνωστός στο χώρο τις λογοτεχνίας είναι κυρίως για τις θεατρικές κωμωδίες του, με βασικό χαρακτηριστικό την καυστική σάτιρα της ελληνικής κοινωνίας μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρωτοεμφανίστηκε με τη δημοσίευση των Επτά διαλόγων στην εφημερίδα Εποχή και ακολούθησαν ο Λεπρέντης (1835), ο Τυχοδιώκτης (1835), ο Υπάλληλος (1836) ο Ευγενής (1838) και ο Χαρτοπαίκτης (1839). Το 1842 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του από τον κρητικό αγώνα, με τίτλο Κρητικά και το 1869 τη μονογραφία Η νήσος Αντιγόνη. Το τελευταίο του έργο ήταν το κριτικό δοκίμιο της λαϊκής μυθιστορηματικής σύγχρονής του παραγωγής Παροδική μικρογραφία μυθιστορημάτων και εκδόθηκε το 1882. Εξέδωσε επίσης μια παράφραση του Πλούτου του Αριστοφάνη, και μια μελέτη με τίτλο Συνοπτικός παραλληλισμός ηθών και εθίμων ως και τινών περιέργων των επί Ομήρου Αχαιών προς τινά των νεωτέρων Ελλήνων, ενώ σώζεται επίσης ο τίτλος από μια χαμένη κωμωδία του με τίτλο Ο Οψίπλουτος. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Μιλτιάδη Χουρμούζη βλ. Ευαγγελίδης Τρ.Ε. – Μοάτσος Ερ., «Χουρμούζης Μιχαήλ Βυζάντιος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια24. Αθήνα, Πυρσός, 1934 και Χρονολόγιο του Μ.Χουρμούζη, στον τόμο Μ.Χουρμούζη, Διάλογοι επτά• Καταχωρηθέντες εις την εφημερίδα Η Εποχή (τω 1834 έτει). Αθήνα, Ιθάκη, 1980.

Σχολιάστε

Discover more from Σύνδεσμος Μεγανησιωτών "O ΜΕΝΤΗΣ"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Συνεχίστε την ανάγνωση